Nyomtatás
2010. október 18., hétfő 08:05

Esküvős pároknak

Írta: 
Értékelés:
(16 szavazat)

Hogyan keressünk, szervezzünk esküvői fotóst, fotózást?

Ha kitűzésre került az időpont, a költségvetés-készítés is megvolt, a lakodalom helyszínének kiválasztása is megtörtént, akkor jöhet a pillanatok megörökítéséért felelős ember megszervezése: a fotós választása.

 

Mint ahogy a szervezés többi szakaszában, így ebben a kérdésben sem hagyatkozhatunk a hirtelen elhatározásokra, ötletekre; mindennek terv szerint és időben el kell készülnie.

 

Hiszem, hogy egy jó esküvői fotóst nem csak a felszerelés és a szakmai felkészültsége tesz jó fotóssá, sokkal inkább az, hogy mennyire segítőkész és nyitott az esküvőn, megpróbál-e 110%-ot beleadni még akkor is, amikor már nem gondolná az ember, s ezeket átrakva a képekbe hoz egy stílust az elkészült munkában. Fotós választásakor fontos a személyes találkozó. A jó fotósok telefonszámait kézről kézre adják a megrendelők, mégis nagyon nagy szerepe van a fotós kiválasztásánál a portfóliónak. A személyes megbeszélés előtt nézz körbe a neten: mit találsz a kiválasztott személyről! Amit a fotós weboldalán, facebook oldalán megtalálsz, nagyban segít kialakítani róla az első benyomásod. Azután, hogy láttál tőle már kimondottan esküvős képeket is, eldöntheted, tetszik-e a stílusa.
 

Olvass bele hogyan is munkálkodik, lásd a weblapját, facebookján a postjait, ismerd meg a szakmai hozzáállását, hogy biztos lehess abban, hogy ő az, aki megfelel az igényeidnek.

 

Bízzatok a fotósotokban, akit választotok ez nagyon fontos! Legyen múltja, legyen hivatástudata, vegye komolyan amit csinál! Nézzetek utána, mások mit írtak róla, facebookon a képei alatt milyen kommentek találhatóak, régebbi párok mit gondolnak róla, mennyire vannak megelégedve az elvégzett munkájával!

 

Soha ne válasszatok esküvői fotóst személyes találkozó nélkül, mert a személyes szimpátia mindent meghatároz. Nehéz lenne úgy végigfotózni egy napot , hogy az esküvő napján találkozik reggel a pár a fotóssal, majd egy köszönést követően megkezdődne a fotózás. Nincs meg a bizalom, hisz állandóan csak egy kamerát tartó személyt látnak, nem tudni, ki is van mögötte, mire számíthatunk tőle. Tudnotok kell kommunikálni, közös kreatív ötleteket kitalálni, és az is fontos, hogy mennyire segítőkész, vagy csak sodródik az eseményekkel és várja a nap végét. Tudnotok kell róla azt is, hogyan készíti majd el a képeiteket, hiszen az esküvőt megelőző személyes találkozón megbeszéltétek a ti igényeiteket.

 

Megbeszéléskor essen szó mindenképpen arról, hogyan zajlik majd le az esküvő teljes egészében, nektek milyen ötleteitek vannak, amiben a fotós tudna segíteni. Kérjétek ki a véleményét, hiszen ő már nem egy esküvőn volt, betekintést nyert mindenféle esküvőbe. Fontos kérdés az ültetés, melyben a fotósnak is szerepe van. Semmilyen esetben ne ültessétek el nagyon messze a pár asztalától, főleg ne külön terembe, hiszen ha az esküvőn dolgozó zenészeket, videósokat, fotósokat egy helyre külön „elrakjuk”, könnyen lemaradhatnak egy-egy pillanatról.

 

Fontos, hogy a megbeszélés után azt mondhassátok: igen, ő legyen az a személy, akit választotok, akit szeretnétek, hogy ott álljon majd mellettetek amikor előkerül a gyűrű.

 

Foglalj időben!

 

Az esküvőszezon előtt már 6–12 hónappal el kell kezdeni szerveződni. A döntést ne hagyjátok az utolsó pillanatra, mert más is tervezi az esküvőjét. A nagy nap dátumának eldöntése és a hely lefoglalása után az esküvői fotós a listán a következő dolog, amit le kell szervezni. Egy jó fotós szívesen segít a napirend összeállításában is, hogy gördülékenyen menjen a nagy nap.

 

Amikor már csak 1–2 hónap van hátra…

 

Úgy vélem, pár hetenként egy-egy levélváltás nem árt, az esetleges változásokról a napi rendben. Sok mindent nem feltétlen tudhatsz több hónappal előre, de akár a fotós véleményét is kérheted, ha egy kisebb fennakadás van, vagy segítségre van szükséged a döntéshez.

Megjelent: 7189 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. november 11., hétfő 07:53
Zahalka Dániel

Legfrissebbek a szerzőtől: Zahalka Dániel

1 hozzászólás